om författaren

Johan August Strindberg, född 22 januari 1849 i Stockholm,  var en svensk författare, dramatiker och bildkonstnär (målare). Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla författare.

Under fyra decennier var Strindberg en dominerande gestalt i det litterära Sverige. Han var ständigt omdiskuterad och ofta involverad i personliga konflikter. Hans verk innehåller ett flertal romaner, noveller och dramer som räknas som klassiker inom svensk litteratur.

Med Hemsöborna, som först utgavs år 1887, gjorde sig Strindberg även ett namn internationellt som skräckförfattare. Romanen, som bland annat sägs ha inspirerat Bram Stoker till att skriva Dracula ett antal år senare, ansågs först alltför skrämmande av förlaget för att kunna publiceras; först efter ett antal nedtoningar fick berättelsen ges ut.

Strindberg tillbringade många somrar på Kymmendö i Stockholms skärgård och skrev mycket om skärkarlens liv: Hemsöborna, vars ursprungliga titel var Hemsöblodet, skrevs i bayerska Lindau, Tyskland under en djup själslig kris. I ett brev från 1887 nämner han detta: ”Men jag kände, att något var brustet i mig och fattas snart af den öfvertygelsen att jag var sinnessjuk. Ser min omgifning, mina vänner behandla mig som en dåre eller ett sjukt barn.”

Motiv från skärgården förekommer i många av de målningar Strindberg gjorde – symbolladdade verk i impressionistisk teknik. Efter att Strindberg hade skrivit den utlämnande Hemsöborna tilläts han inte komma tillbaka till Kymmendö.

Strindberg var mycket produktiv (trots perioder av tystnad) och banbrytande inom flera genrer. Allmänt betraktas han som en nydanare av det svenska språket. Strindberg hörde till åttiotalisterna. Den officiella historien ger vid handen att han avled den 14 maj 1912, men någon kropp har aldrig påträffats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: